Estetisk verksamhet: Introduktion

Hejsan alla som intresserar sig för denna kurs, det är den första bildkursen dem på rosendal har och bygger mestadels på:

  • Grunder
  • Teknik
  • Tid
  • Praktik


Grunder:

De grunder som ni kommer att gå igenom är bland annat teckning, målning och skulpturering. En till sak som jag väljer att inte nämna eftersom det är "utanför" grunderna är illustration, vilket jag ser som en fortsättning från grunderna. De tre sakerna jag precis nämnt är det som utgör vad estetisk bild är grundat på.

Teckning - ni kommer att börja med kolteckning och då göra en avbildning av ett redan taget foto/konstverk och teckna av det på ditt eget papper. Svårighetsgrad: 6.5/10 för nybörjare

Illustration - Den bildillustration ni kommer att göra är från en saga som ni har moderniserat till en nutida tolkning och ska sedan teckna en bild med tillhörande text. Svårighetsgrad: 3/10 För den som lyckats bestämt sig vad man ska illustrera!

Målning - Ni kommer att börja med en ganska så avancerad målningskonst, akvarell. Ni kommer att få göra en akvarell avmålning från ett fotografi ni tagit på en resa. Svårighetsgrad: 6.5/10 för nybörjare (samma som kolteckning)

Skulpturering - Ni kommer att få ett speciellt tema av läraren att välja på, när jag gjorde kursen för Caroline Torbratt så fick vi temat Fantasy/Science fiction, men kan variera från läsår till läsår. Svårighetsgrad; Beror på vilket material man använder, men vi utgår ifrån lera: För nybörjare, det tar ett tag att vänja sig om man inte gjort det förr, men tack vare att man lär sig lättare med lera än de andra tre grunderna så sätter jag betyget på 5/10.



Teknik:

Alla uppgifter ni kommer göra under estetisk verksamhet är baserade på väldigt tekniskt krävande uppgifter. Till exempel i första uppgiften om kolteckning så kanske ni kan visa att ni har teknik att kunna använda en stompf på rätt sätt och får en bra effekt. Alltid är inte slutresultatet och hur bilden blev spelar inte så stor roll, utan mer hur pass bra man jobbat med olika material, vilket jag kommer att gå igenom i senare inlägg.

Tid:

Alla saker ni gör måste bli klara tills kursen är avslutat. Men jag brukar säga att "ju mer arbeten man visar upp för läraren, desto mer underlag för bättre betyg kan man få". Till exempel så hann jag med att göra två stycken kolteckningar och två stycken lerfigurer under kursen och jag tror att det gav mig chanser till ett ökat betyg. Det man måste tänka på är att göra klart ett bra projekt, och försöka att inte lappa över de olika arbetena.


Praktik:

Det som kommer ge er betyg är era praktiska arbeten, d.v.s Bilderna och skulpturerna. Man kan nog öka sitt betyg genom att kanske förklara för läraren varför man väljer att använda vissa tekniker eller varför man arbetar på ett visst sätt och använda sig av teori för att kunna visa att man faktiskt vet vad man gör. Arbeta mycket hemma är mitt tips, helst så rekomenderar jag på att teckna 3 gånger i veckan och då antingen skissa en massa eller arbeta med ett mindre projekt.


Kommentera gärna eller maila mig på: [email protected]


RSS 2.0